Sider til fårikålen

Sider til fårikål

Høsten er tid for epler og fårikål. Og gjerne sammen. Ekte eplesider lages av gjæret eplemost, og både de norske og sidere fra England og Frankrike smaker veldig godt til fårikål. Smaken av friske epler, epleskall og bakte epler, med hint av krydder og urter, går veldig godt til en høstlig fårikålgryte. 

Hør vår podkast om sider

En ny klassiker

Champagne kan virke som et unødvendig fancy valg til en så enkel og rimelig rett. Men champagne eller annen musserende vin med lagringspreg, passer veldig godt til fårikål.

Kompleksiteten og nyansene i champagnen forsvinner ikke. Vinen har nok smakskonsentrasjon, og lagringspreget i vinen gir en nydelig aromamatch.

Forfriskende syre som nesten alltid er avgjørende for en god mat og drikkekombinasjon, har champagne også mer enn nok av.

Hvit eller oransje vin

Hvitvin fra Tyskland eller Østerrike på druene Riesling eller Grüner veltliner kan anbefales til fårikål. Disse vinene har smakskonsentrasjon og fine aromaer av eple og urter som kompletterer kombinasjonen.

Hvis du er mest fan av tredjedags fårikål og ønsker å forsterke det innkokte, intense preget, så velg heller en lagret hvitvin, som Rioja reserva eller Gran reserva. Evt en hvitvin med skallkontak, såkalt oransjevin.

Les mer om oransjevin i Vinladet nr 3-2020 (september)

Hvitvinsrødvin

Vil du ha rødvin til fårikålen så velg en rødvin med hvitvinsegenskaper. Ta noe med fruktighet og friskhet, som en Barbera eller Pinot Noir.

Hvis du elsker den godt innkokte fårikålen så går du heller for en utviklet/lagret rødvin som en Rioja Reserva eller Gran Reserva. Dette er viner med «høstlige og brune» aromaer som matcher den intense fårikål-smaken.

Mange øl passer

Vil du ha øl til nasjonalretten så er det nesten bare å ta den øltypen du foretrekker. Her er det mye som passer. Noen ting kan det likevel være verdt å tenke på.

Humlebitterheten i ølet dempes ikke spesielt mye i møtet med fårikål. Så hvis du ikke er veldig glad i IPA og bitterhet, så velg noen av alle de andre øltypene med moderat bitterhet, som en Pale Ale, Brown Ale eller belgisk dubbel.

Surøl, som geuze, er ølets champagne. Det har høy leskende friskhet, og lagringsaromaer harmonerer godt med retten. Hvete-øl derimot med sin fruktighet og utpregede esterpreg funker ikke så bra. 

Alkoholfri øl og eplemost

Eplemost passer veldig godt til fårikål. Det samme gjør alkoholfritt øl.

https://www.vinmonopolet.no/drikke-til-farikal-f%C3%A5rik%C3%A5l-f%C3%A5r-i-k%C3%A5l-champagne

Tekst og bilde er fra Vinmonopolet.no